Blog

In deze tijd van het jaar krijgen we veel vragen over stress met betrekking tot vuurwerk stress. Ook al is er een vuurwerkverbod afgekondigd voor komende jaarwisseling, wij horen toch al veel knallen hier in de buurt. Maar stress komt niet alleen door vuurwerk, er zijn vele situaties die door dieren als stressvol ervaren kunnen worden,

zoals onder andere:

 • transport; verplaatst worden in een trailer, een auto, of een vervoerskooi of -kist.
 • vreemde mensen, zoals bijv. een dierenarts, maar ook de fysiotherapeut, tatoeëerder, hoefsmid, gedragsdeskundige, keurmeester etc.
 • Mee moeten doen aan een wedstrijd of een tentoonstelling.
 • Oefenen en trainen.
 • Nieuwe omgeving.
 • Nieuwe huisgenoot of stalgenoot.
 • Pijn, of een ander lichamelijk ongemak
 • Op straat nieuwe/bewegende dingen tegen komen, bijv. vuilniszakken, afval, container. Maar bijvoorbeeld ook harde wind of nieuwe geluiden.

blikesemEigenlijk kunnen er dus hele jaar door stress momenten zijn.
Stress kun je indelen in kortdurende (schrik-stress) en langdurende stress.
Ieder dier reageert anders op schrik-stress. Het ene dier vlucht, de andere valt aan of verstijfd juist.
Andere tekenen van stress kunnen onder andere zijn:

 • Trillen
 • Stampen
 • Steigeren
 • Snuiven
 • Weven
 • IJsberen
 • Lip optrekken/bijten
 • Gedragsproblemen (niet willen luisteren)
 • Piepen/geluid maken
 • Knarsetanden
 • Zichzelf plukken of likken
 • Geluiden maken. (blaffen, hinniken, piepen, etc)

Langdurige stress hoeft niet altijd meteen op te vallen. De dieren kunnen er matter door worden of zich meer terugtrekken. Anderen worden juist drukker en luisteren slechter. Ook bij deze vorm van stress kunnen dieren zich gaan likken of plukken. Er zijn ook lichamelijke reacties die je niet of moeilijker kan zien, zoals maagproblemen (-zweren), darm problemen of verkrampte spieren. Stress kan natuurlijk ook komen door een lichamelijk probleem/pijn.

Terug naar het vuurwerk en andere schrikstress (onweer, harde geluiden). Er zijn meerdere kruiden die uw dieren kunnen ondersteunen om minder te schrikken of juist rustiger te maken, zonder dat de dieren versuft zijn. Maar met kruiden alleen red je het niet altijd.
Daarnaast zijn er nog vele andere tips die uw dier(en) kunnen helpen met het omgaan van vuurwerk en andere harde geluiden:

 • Als een hond of een kat vrij door het huis kan lopen, zorg er dan voor dat hij/zij zich terug kan trekken op een beschut plekje tijdens het vuurwerk en het onweer. Bijv. een donker hoekje, (onder/in) een kast etc.
 • Als je bij je dieren bent, tijdens het vuurwerk of het onweer, probeer zelf rustig te blijven. Als jij rustig bent, is de kans groter, dat de dieren ook rustiger blijven.
 • Ga de confrontatie met vuurwerk uit de weg. Probeer de dagelijkse routine wel zoveel mogelijk vast te houden. Dieren zijn gewend aan de dagelijkse routines en dit geeft hen rust. Laat de honden zo veel mogelijk op dezelfde tijden uit, blijf met paarden lopen en voer de dieren op dezelfde tijd. Het korter uitlaten van honden of het opstallen van paarden kan ook weer voor stress zorgen. Kies eventueel voor een andere plek om je hond uit te laten en laat ze aan de lijn. Ga met een paard niet meer een buitenrit maken, maar blijf in de rij-bak. Is je paard daar ook heel schrikachtig, ga dan grondwerk doen, dan kan je er niet vanaf vallen als hij/zij schrikt.
 • Als een dier bijv. een konijn, cavia, vogels buiten zit(ten), dan kan je die niet zo maar binnen zetten met oud en nieuw. De dieren hebben immers een wintervacht en zullen het binnen snel te warm hebben. Misschien is er wel een onverwarmde garage of een schuur, waar het dier tijdelijk kan staan. Het verhuizen op zich is natuurlijk ook stressvol, dus dat is per dier(en) afwegen wat beter is. Het hok/volière buiten beschutten met hout of doeken, zodat de lichtflitsen (van vuurwerk en onweer) minder te zien zijn, is ook een optie. Bij de konijnen en cavia’s, kan er ook een dikke laag stro dagelijks in het hok gelegd of opgeschud worden, zodat ze er onder weg kunnen kruipen. Als de dieren een nachthok hebben, kunnen ze ook tijdelijk even in het nachthok opgesloten worden.
  Zit een vogel in een kooi in de woonkamer, dan kan er een doek over de kooi gedaan worden.
 • Vergeet ook niet dat de dieren onrustig kunnen worden door de kruitdampen die ze ruiken. Ze zijn deze niet gewend en kunnen er onrustig of angstig van worden. Hetzelfde geldt als er brand dichtbij is, dan kunnen ze ook van de geur onrustig worden.
 • Laat het licht in de schuur, stal, huis of buiten aan, dan zien de dieren de lichtflitsen minder. Dit geldt zowel voor vuurwerk als voor onweer. Is er een grote onweersbui voorspeld ’s nachts, kan je er voor kiezen om het licht aan te laten.
 • Zitten de dieren in een schuur of in huis, dan is het een idee, om regelmatig een radio aan te doen, zodat ze gewend zijn verschillende geluiden te horen (doe dit het hele jaar door). Hierdoor horen ze het onweer en het vuurwerk ook minder. Probeer de ramen van de schuur of het huis ook te blinderen. De radio aan doen is ook een tip voor dieren die aan wedstrijden of shows mee doen. Als ze al verschillende geluiden op verschillende hardheid van de radio hebben gehoord, dan zullen ze minder schrikken van het geluid op een wedstrijd of een show.
 • Kijk of er niets in het hok, kooi, ren, volière, stal is waar je dier zich aan kan verwonden. Probeer de kans daarop zo klein mogelijk te maken.
 • Maak een extra ronde (of meer) langs de dieren tijdens het vuurwerk of het onweer. Spreek het eventueel af met andere mensen of er iemand gaat kijken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er meer mensen dan normaal gaan kijken. Daar kunnen de dieren weer onrustig van worden.
 • Is of zijn je dieren extreem angstig voor vuurwerk en kunnen ze zichzelf of andere schade aandoen, door het vuurwerk, dan kan je er ook voor kiezen, om op vakantie te gaan met je hond, kat, vogel, paard, of ze uit logeren doen naar een vuurwerkvrije omgeving. Dat is natuurlijk ook stressvol, maar minder dan het vuurwerk.


Om andere vormen van kortdurende stress of langdurende stress te verminderen is specifieke (gedrags-) training nodig om uw dier er aan te laten wennen/er gemakkelijker mee om te gaan. Zoals bijv. een paard het moeilijk vindt om in een trailer te lopen, of een hond om in een bench te gaan, dan zal er getraind moeten worden, zodat de dieren in kleine stapjes leren om het te doen.

Verder zijn er kalmerende kruiden die prima door dieren verdragen worden, zoals bijvoorbeeld valeriaan, kamille, citroenmelisse of hop, deze kruiden kunnen ook als mix gegeven worden. Het voordeel van deze natuurlijke middelen is dat ze voor je dieren niet belastend zijn en dat ze voor kortere of langere periode gegeven kunnen worden. Voor individueel advies kan u ons altijd mailen.

 

Openingstijden

Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Maandag van 8.30 tot 14.00 uur.
Dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en 18.00 tot 20.00 uur.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.
Vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.

Telefonisch
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446 of 0297-364645.
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.

Adresgegevens:
Aalsmeerderweg 283 unit 20, 1432 CN Aalsmeer (achterkant van het gebouw)
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Mail: