Blog

Veel houders van dieren (vogels, vissen, reptielen, duiven, honden, katten, konijnen, cavia’s, muizen, chinchilla’s, paarden etc.) vragen: waarom zou ik iets naast het gewone voer geven?

Het voer van de voerfabrikanten in Nederland is niet slecht. Maar het is ontwikkeld voor het gemiddelde dier. De vele verschillende soorten, rassen hebben ieder zijn eigen voedingsbehoefte. Daarnaast kunnen speciale situaties ook vragen om meer vitamines, mineralen of vezels, zoals stress, drachtig zijn, verkoudheid, rui, transport etc. Door de dieren dan kruiden, vlokken, bloemen, zaden etc. te geven, kan er redelijk specifiek de dieren iets extra’s gegeven worden. Verder kan er ter voorkoming/ter ondersteuning de kruiden gegeven worden. Bijv. als je weet je dat na een show een dier altijd diarree krijgt, dan kan je op voorhand al brandnetel of smalle weegbree geven. Of als je weet dat een dier moeite heeft om door de rui heen te komen, dan kan je bijv. een mix van brandnetel, kleefkruid, vrouwenmantel, paardenbloem geven.
Verder is het iets anders geven naast de standaard brok ook leuk. De dieren ruiken het als ze ander voer krijgen en komen er grager op af, dat is voor de houder van de dieren ook leuk. In de natuur eten de dieren ook niet iedere dag hetzelfde. Wij mensen vinden het ook niet leuk, als we iedere dag hetzelfde te eten krijgen. Verandering van spijs doet eten. Als je de dieren voor de eerste keer kruiden, bloemen, etc. geeft, geef dan een heel klein beetje en kijk hoe ze er op reageren. Net als mensen hoeven niet alle dieren hetzelfde te reageren op de kruiden, groentes etc. Niet alle dieren vinden hetzelfde lekker, dwing ze het dan niet om het te eten.

Hoeveel moet/kan ik geven?

Het standaard voer (persbrok, muesli) is en blijft het hoofdvoer. De kruiden, vlokken, zaden etc. zijn er een aanvulling op. Er zijn meerdere mogelijkheden om het te geven.

  • Mengen door het gewone voer. Bijv. 1kg maïsvlokken op een 20kg zak voer. Of 1 pond kruidenmix op 20kg. voer
  • Enkele keren per week iets extra’s geven. Bijv. op maandag kruidenmix, op donderdag vlokkenmix of op vrijdag gedroogd fruit.
  • Incidenteel geven, als je denkt dat een dier iets extra’s nodig heeft. Bijv. bij verkoudheid, tijm of kervel geven. Of als een voedster jong heeft, het brandnetel of fenegriek geven om de melkproductie op gang te brengen.
  • Of een kuur ter voorkoming/ondersteuning van een bepaald probleem. Bijv. echinacea ter ondersteuning van het immuunsysteem, of herderstasje om het dier te ondersteunen bij stress en spanning.
  • Geef de dieren eens de keus, wat ze die dag willen eten. Zet bijv. een bakje persbrok, een bakje muesli, een verse wortel, hooi en wat kruiden neer (5 soorten voer neerzetten is wat te veel, maar het is maar om u op een idee te brengen. Als de dieren uit 3 soorten voer kunnen kiezen, is dat al meer dan genoeg.). En laat de dieren zelf kiezen wat ze die dag willen. Het is een leuk experiment, om eens een keer te proberen.

Hoe kan ik het geven?

  • De kruiden, bloemen etc. zo in een bakje doen, al dan niet een klein beetje nat gemaakt. Hierdoor worden de kruiden etc. wat zachter en zijn ze voor bepaalde dieren makkelijker te eten, zoals vogels en reptielen bijvoorbeeld.
  • Mengen door het voer. Voor het mengen kan een klein beetje sap of olie gebruikt worden (niet te veel olie, want dat kan weer leiden tot diarree). Het sap of de olie dient als plakmiddel.
  • Maak er een koude thee/drank van. De dieren krijgen de voedingsstoffen dan via het drinken binnen. Doe 1 eetlepel op een liter gekookt water en laat het afkoelen. Hebben de kruiden etc. een sterke smaak, dan kan er iets minder dan een eetlepel gedaan worden. Laat de kruidendrank niet ouder worden dan 24 uur, want dan vervliegen ook weer veel vitaminen en mineralen.
  • De kruiden vermalen in een elektrische koffiemolen en dan mengen door het voer (eivoer/legmeel).
  • Voor sommige dieren (honden/paarden) wordt het voer geweld, de kruiden kunnen tijdens het wellen er dan meteen door heen gemengd worden.
  • Er kan ook een aftreksel van gemaakt worden, voor een uitwendige behandeling of om vliegen/muggen/vlooien op afstand te houden. Bijv. van citroenmelisse, eucalyptusblad, knoflook, lavendel etc. Ong. 50gr. op 1 liter water.


Kan je kruiden mixen?

Ja dat kan. Er zijn verschillende manieren van mixen. Je kunt mixen voor algemene gezondheid, dus dat het hele lichaam wordt ondersteund. Maar je kunt ook mixen om bijv. de spijsvertering of de luchtwegen te ondersteunen. Of voor een bepaald probleem, bijv. ter ondersteuning van de rui of om te proberen iets te voorkomen, bijv. hoefbevangenheid (bij paarden).

Hieronder enkele voorbeelden van mixen. Deze voorbeeldmixen zijn alleen bedoeld ter educatie en zijn niet bedoeld voor individueel advies, of als gebruikshandleiding en vervangen niet het advies van de dieren-/veearts. Bij ziekte altijd naar de dieren-/veearts gaan.

Ter ondersteuning van het algehele lichaam (delen tussen haakjes) voor zoogdieren: peterselie, selderij, oregano, kervelblad en tijm (gelijke delen), voor gevogelte: goudsbloembloemen, brandnetelblad, basilicum, kamillebloemen, oregano (gelijke delen).
Ter ondersteuning van de luchtwegen anijs, smalle weegbree, tijm, salie, lindebloesem, heemst, zoethout
Ter ondersteuning van de stofwisseling berkenblad, ginkgo, walnootblad, bramenblad , of brandnetel, berkenblad, madelief, paardenbloem
Ter ondersteuning van de spijsvertering algemeen Anijs, kamille, koriander, weegbree, heemst, salie, pepermunt, knoflook, braambladeren, duizendblad.
Ter ondersteuning van het oude dier meidoorn (1deel), brandnetel (3), paardenbloem (3), knoflook (2), duizendblad (2), ginkgo (1)
Ter ondersteuning van de lever mariadistel (2), paardenbloem (2), duizendblad (2), leverkruid (2)
Ter ondersteuning van verharing/rui brandnetel (4), kleefkruid (3), vrouwenmantel (1), paardenbloem (2)
Ter ondersteuning van de huid brandnetel (4), kleefkruid (3), vrouwenmantel (1), berkenblad (4), salie (4), knoflook (2)
Ter voorkoming van hoefbevangenheid brandnetel, berkenblad, ginkgo, kleefkruid, knoflook, mariadistel, duizendblad,

Voor een warmbloedraspaard van ongeveer 600 kilo geldt ongeveer 40gram van een mix per dag geven en minimaal 5-6 weken geven. Voor een hond van ongeveer 40 kilo geldt ongeveer 5 gram per dag geven.  Voor vogels geldt ongeveer 40 gram van een kruid geven op een kilo voer/eivoer. Voor andere dieren geldt, de hoeveelheid verminderen naar verhouding van het gewicht.

De bovenstaande informatie is afkomstig van internet, boeken, fokkers, (holistische) dierenartsen en andere behandelaars van dieren. Wij pretenderen niet compleet te zijn in de omschrijving. Deze blog is bedoeld ter educatie en is niet bedoeld voor individueel advies, of als gebruikshandleiding en vervangt niet het advies van de dieren-/veearts. Bij ziekte van de dieren altijd naar de dieren-/veearts gaan. De werking van de producten is niet door wetenschappelijk medisch onderzoek bewezen.

Openingstijden

Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Maandag van 8.30 tot 14.00 uur.
Dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en 18.00 tot 20.00 uur.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.
Vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.

Telefonisch
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446 of 0297-364645.
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.

Adresgegevens:
Aalsmeerderweg 283 unit 20, 1432 CN Aalsmeer (achterkant van het gebouw)
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Mail: