Wat is voeding
Winkelwagen is leeg

baroen logo banner site

De vitamines zijn in twee groepen onder te verdelen; de in water oplosbare vitamines en de in vet oplosbare vitamines.
De in water oplosbare vitamines zijn: B complex en C. Deze vitamines kunnen niet landurig opgeslagen worden in het lichaam, het overschot wordt via de nieren uitgescheiden.
De in vet oplosbare vitamines zijn: A, D, E en K. Deze kunnen in het lichaamsvet van de dieren worden opgeslagen.

Vitamine A (retinol), een vet-oplosbare vitamine, is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, vruchtbaarheid, het gezichtsvermogen, de stevigheid van botten en tanden  en de gezondheid van huid en pels/vacht. Voorts zorgt het voor de vorming van epitheelweefsel in onder andere de mond, neus- en keelholte en luchtpijp.
In planten komt geen vit. A voor, maar wel een stof die het lichaam zelf in vit. A kan omzetten, namelijk bètacaroteen(carotine), ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Zoals, boerenkool, spruiten, spinazie, gras, klaver, wortels, maïs, papaya, mango, manderijnen, etc.
Vit. A zorgt voor een goede weerstand en bij een te lage inname hiervan zal de weerstand dan ook verminderen. Daarnaast kan een tekort een droge en schilferige huid en een slechte pelsconditie tot gevolg hebben. Bij een chronisch vitamine A-tekort kunnen er storingen ontstaan in het gezichtsvermogen, groeiachterstand en verlammingen. Vit. A kan bij te grote hoeveelheden schadelijk zijn.

Vitamine B1 (thiamine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vit. B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit het voedsel, waardoor er energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel. Voorts speelt het ook een rol bij de vorming van hormonen, eiwitten en enzymen. De meeste voedingsmiddelen hebben een laag gehalte aan vit. B1. De belangrijkste bronnen van deze vitamine zijn vlees en granen, het komt ook voor in biergist, peulvruchten en aardappelen.
Een tekort aan vit. B1 kan leiden tot problemen gerelateerd aan het zenuwstelsel zoals een verlaagde irritatiedrempel(geïrriteerde dieren). Andere verschijnselen zijn spierzwakte, verminderde reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen.

Vitamine B2 (riboflavine) speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Ook is het van belang voor een gezonde huid en gezond haar. Belangrijke bronnen van vit. B2 zijn melk, vlees, groene groenten, fruit en granen.
Bij een tekort aan vit. B2 kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, voornamelijk bij de mondhoeken. Vit. B2 is ook van belang voor een goed verloop van de zwangerschap. Een vitamine B2-tekort kan leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte. Dat is riskant: hemoglobine is de rode kleurstof in het bloed en vervoert zuurstof in het bloed van de longen naar alle cellen in het lichaam.

Vitamine B3 (niacine, nicotinezuur, nicotinamide) speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid. Vit. B3 komt voor in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, granen, groente, fruit en biergist.
Een tekort kan veranderingen in de huid veroorzaken als uitslag en ontstekingen. Ook zijn er effecten op het slijmvlies van de mond, tong en darmen.

Vitamine B5 (pantotheenzuur) speelt een belangrijke rol bij de energieproductie en de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen.
Vit. B5 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor: vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente, fruit, granen en biergist.
Voldoende vit. B5 kan bijdragen aan een gezonde huid, gezonde gewrichten en dieren met een gelijkmatige gemoedstoestand.

Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering (verwerking van de koolhydraten). Het bevordert de stofwisseling. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Goede bronnen van vit. B6 zijn vlees, vis, eieren, granen, aardappelen, peulvruchten en biergist. Groenten bevatten weinig vit. B6.

Vitamine B8 (biotine) speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is vit. B8 van belang voor gezond haar, een gezonde huid en de opbouw van veren. Vit. B8 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, noten, pinda’s, granen en biergist.
Bij een vitamine B8-tekort ontstaan er verschijnselen als huidafwijkingen, moeheid, tongontsteking, verminderde eetlust, bloedarmoede en bij vogels/pluimvee een slecht verendek.

Vitamine B11 (foliumzuur) speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vit. B11 komt voor in groene groenten, fruit, briergist en granen. Verder speelt vit. B11 een rol bij de vorming van rode bloedcellen en bij de eiwitstofwisseling. Bij een vit. B11 tekort ontstaan er verschijnselen als een verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid. Foliumzuur komt voor in groene groenten, fruit en granen.  

Vitamine B12 (cobalamine) is de enige vitamine die een metaal bevat, namelijk kobalt, welke belangrijk is voor de vorming van gezonde rode bloedcellen en het zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Voorts is vit. B12 belangrijk voor de groei. Vit. B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. De dieren, die geen vlees eten, moeten het binnen krijgen door het afscheiden en eten van slijmerige mest.
Een vitamine B12-tekort heeft een vorm van bloedarmoede tot gevolg, met symptomen als vermoeidheid, ademnood en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vit. B12-tekort het zenuwstelsel aantasten, zorgen voor prikkelbare dieren en huid- en pelsproblemen veroorzaken.

Vitamine C (ascorbinezuur), is een in water oplosbare vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vit. C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Ook bevordert vit. C de opname van ijzer.
De belangrijkste bronnen van vit. C zijn groente(paprika, boerenkool, broccoli, spruitjes, witlof), fruit(zuidvruchten, rozenbottels), peterselie en aardappels.
Een tekort aan vit. C zorgt in de eerste plaats voor verminderde weerstand, wondgenezing en opbouw van bindweefsel. Bij een zeer ernstig tekort aan vit. C kunnen de dieren de volgende symptomen krijgen: gewichtsverlies door een verstoring in de werking in de darm, slapeloosheid, verminderde weerstand, moeilijk lopen, het haar gaat rechter op de huid staan en verliest zijn glans. Zwangerschappen zullen moeilijker tot stand komen.

Cavia’s kan net als de mens vit. C niet zelf aanmaken en moeten er dus voldoende van in zijn voer hebben. Een cavia van ong. 1kilo heeft ongeveer 20mg per dag nodig. Jonge en zwangere dieren meer.

De twee belangrijkste vormen zijn vitamine D3 (de dierlijke vorm) en vitamine D2. De term vitamine D verwijst ook naar metabolieten(zijn organische tussen- of eindproducten die ontstaan na verwerking van een stof)  en andere analoga van deze substanties.
Vitamine D3 is een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vit. D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Verder speelt het een rol in de bevruchting en zwangerschap van de dieren. De belangrijkste bron van vit. D is het zonlicht. Vit. D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Vit. D komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vis, vlees, levertraan, melk, eierdooiers en in zeer zeer beperkte hoeveelheid in  enkele groentes en granen (wortels,chlorella).
Wanneer vit. D ontbreekt, kunnen er afwijkingen ontstaan aan het skelet (kromme botten). Jonge dieren hebben meer vit. D nodig, omdat hun skelet nog in de opbouw is.

Vitamine E (tocopherol), is een vetoplosbare vitamine en speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand van de dieren. Vit. E wordt ook weleens het vruchtbaarheidsvitamine genoemd, een tekort zorgt voor verminderde vruchtbaarheid. Het is ook belangrijk voor opgroeiende dieren, bij een tekort kunnen storingen aan het zenuwstelsel het gevolg zijn.
Vit. E komt voor in plantaardige oliën, met name tarwekiemolie en maïsolie, en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groene groenten en fruit, zoals tarwe, zonnepitten, luzerne, broccoli, paardenbloem, wortels.
Opgroeiende dieren hebben veel vit. E nodig.

Vitamine K, bestaat eigenlijk uit vit K1, K2, K3 en K4, allen zijn een in vet oplosbare vitamine. Vit. K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling.
Groene bladgroenten (spinazie, spruitjes, kool),melkproducten, vlees, eieren, granen en fruit bevatten vitamine K.
Een tekort aan vit. K leidt tot een vertraagde bloedstolling en kan leiden tot inwendige bloedingen. De dieren maken zelf een kleine hoeveelheid van deze vitamine zelf aan in het laatste deel van de darm, maar hebben aanvulling via het voedsel nodig.

De omschrijving van bovenstaande vitamines is tot stand gekomen na een zoektocht in boeken, artikelen en op internet. We pretenderen niet compleet te zijn en misschien is de omschrijving niet overal correct. Het is bedoeld ter verduidelijking van de omschrijvingen bij de kruiden, groenten, fruit etc.

Agenda - Beurzen en shows

Op evenementen hebben we niet onze gehele assortiment bij ons. Heeft u interesse in een bepaald product, bestel het dan vooraf via de webshop, dan ligt het voor u klaar. Bellen of mailen mag natuurlijk ook. Door alle corona maatregelen kunnen evenementen zeer kort van te voren afgelast worden. We doen ons best om u op de hoogte te houden.

Geen activiteiten gevonden

Openingstijden

Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Maandag van 8.30 tot 14.00 uur.
Dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en 18.00 tot 20.00 uur.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.
Vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.

Telefonisch
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446 of 0297-364645.
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.

Adresgegevens:
Aalsmeerderweg 283 unit 20, 1432 CN Aalsmeer (achterkant van het gebouw)
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Mail:


Openingstijden

Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:

  • Maandag van 8.30 tot 14.00 uur.
  • Dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en 18.00 tot 20.00 uur.
  • Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.
  • Vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.

Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook. 

Adres

Aalsmeerderweg 283-20 (achterkant van het gebouw)

1432CN  Aalsmeer

Telefoon: 06-27053446

Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan

Login Form