Eiwitten zijn belangrijk voor de dieren, ze leveren calorieën en aminozuren. Met de eiwitten zelf kunnen de dieren niets, maar ze breken ze eerst af tot kleinere delen of losse aminozuren.
De aminozuren zijn noodzakelijk voor de opbouw van alle lichaamscellen, bijv. de huid, de spieren, de botten en het bloed. Het lichaam heeft aminozuren nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Ook gebruikt het lichaam aminozuren om bepaalde stoffen te maken, zoals afweerstoffen, enzymen en hormonen. De eiwitten kunnen voor een deel worden omgezet in vet/vlees en zo dienen als voedselreserve.
Er zijn 20 aminozuren, te weten;
Alanine, Arginine, Asparagine, Asparaginezuur, Cysteïne, Fenylalanine, Glutamine, Glutaminezuur, Glycine, Hisitidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Proline, Serine, Threonine, Trypofaan, Tyrosine, Valine.
Een deel van deze aminozuren kan het lichaam zelf maken, de overige aminozuren moeten de dieren binnen krijgen via het eten en worden essentiële aminozuren genoemd. Plantaardige eiwitten komen bijvoorbeeld voor in; granen (gerst, haver, maïs, tarwe, rijst), noten, peulvruchten (sojabonen, erwten, tuinbonen, etc.).
Een enzym is een eiwit, dat een bepaalde reactie versnelt, een katalysator. Een enzym maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk, of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Wel verbindt het enzym zich tijdens de reacties met de stof, dat is datgene wat middels de stofwisseling of vertering een reactie aangaat. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen manier, doordat elk enzym reactiespecifiek is. Enzymen worden door het organisme (dieren, planten, insecten, schimmels) zelf gemaakt. Voor de opbouw ervan zijn in een aantal gevallen vitaminen nodig.
Spijsverterings-enzymen
De spijsverterings-enzymen zorgen ervoor dat complexe, in de voeding aanwezige stoffen worden afgebroken tot eenvoudige moleculen, die via de darmwand in het lichaam kunnen worden opgenomen. Ieder enzym heeft daarbij zijn specifieke taak.Belangrijke spijsverteringsenzymen zijn:
carbohydrase, saccharase, maltase, amylase, diastase, lipase, protease, zymase.
Verder bestaan er spijsverterings-enzymen van plantaardige oorsprong. Daarbij gaat het vooral om de volgende twee enzymen:bromelaïne (ananas), papaïne (papaya)
Anti-oxidant-enzymen
Een bijzonder belangrijke categorie enzymen betreft de anti-oxidant-enzymen, die tot taak hebben de cellen te beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.
Elk van deze enzymen bevat een mineraal-component die een essentieel onderdeel vormt van de moleculaire structuur. De enzymen die er in voorkomen zijn: koper, zink, mangaan, ijzer en seleen.
Intra-cellulaire enzymen
De cel-enzymen, de arbeiders van de cel, zorgen voor het opstarten van vrijwel alle stofwisselingsfuncties in het lichaam, zoals transport van voedingsstoffen in het bloed, de productie van urine, de afscheiding van afvalproducten uit het lichaam door de nieren, het op peil houden van de juiste zuurgraad, de synthese van alle weefsels in het lichaam, enzovoort.
Papaïne is een enzym dat uit papaja wordt gehaald. Het is een plantaardige eiwit-splitsende stof, lijkend op het door het lichaam aangemaakte pepsine, en te vergelijken met bromelaïne. Het bevordert de spijsvertering, doordat het eiwitten afbreekt.
Bromelaïne is een enzym dat uit de ananasvrucht en –plant wordt gehaald. Het gaat ontstekingen tegen. Bromelin werkt afwaterend en het voorkomt urineweginfecties.
Bromelin breekt de eiwitten in het voedsel af en ondersteunt dus de spijsvertering en de stofwisseling. Ook zorgt het er voor dat de hoeveelheid opgeslagen vet in het lichaam wordt vermindert. Verder bevordert bromelin het lichaam's eigen afweersysteem.
Lipasen zijn vet splitsende enzymen die vetten splitsen in glycerine en vetzuren.
Lysozymen, ook wel muramidasen genoemd, zijn enzymen die de wand van een bacterie aanvallen. Ze worden vaak gevonden in witte bloedcellen.
De omschrijving van bovenstaande eiwitten en enzymen is tot stand gekomen na een zoektocht in boeken, artikelen en op internet. We pretenderen niet compleet te zijn en misschien is de omschrijving niet overal correct. Het is bedoeld ter verduidelijking van de omschrijvingen bij de kruiden, groenten, fruit etc. Er zullen ook enzymen missen, omdat we daar geen of geen duidelijke informatie over konden vinden.
Op evenementen hebben we niet onze gehele assortiment bij ons. Heeft u interesse in een bepaald product, bestel het dan vooraf via de webshop, dan ligt het voor u klaar. Bellen of mailen mag natuurlijk ook. Door alle corona maatregelen kunnen evenementen zeer kort van te voren afgelast worden. We doen ons best om u op de hoogte te houden.
Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Maandag van 8.30 tot 14.00 uur.
Dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en 18.00 tot 20.00 uur.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.
Vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446 of 0297-364645.
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.
Adresgegevens:
Aalsmeerderweg 283 unit 20, 1432 CN Aalsmeer (achterkant van het gebouw)
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Mail:
Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.
Aalsmeerderweg 283-20 (achterkant van het gebouw)
1432CN Aalsmeer
Telefoon: 06-27053446
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van deze website of door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. Meer informatie
Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.
Er zijn verschillende soorten cookies:
Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.
Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.