Vetten bestaan vooral uit vetzuren en deze zijn voor de dieren een belangrijke bron van energie. De vetzuren leveren ongeveer 2 keer zoveel energie dan koolhydraten en eiwitten. Ze kunnen ook makkelijker in het lichaam worden opgeslagen als reserve, dan koolhydraten en eiwitten.

Met vetten bedoelen we eigenlijk vetten en oliën. Het verschil tussen beide is, dat vetten op kamertemperatuur vast zijn en oliën vloeibaar.
Vet is een belangrijke drager van smaakstoffen, het zorgt dat het eten lekkerder smaakt voor de dieren en het bevat de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Vetzuren en daarvan afgeleide stoffen, zijn een onmisbaar onderdeel van weefsels. Ze hebben onder meer een functie als bouwsteen van de cel en spelen een rol bij de bescherming tegen indringers. Ook houdt de vetlaag in de huid warmte vast. Voorts zorgt het ook voor een gezonde huid, glanzende vacht en bevordert het de groei van de dieren.

Vetten komen o.a. voor in:

  • maïs
  • haver
  • gerst
  • tarwe
  • lijnzaad
  • pijnboompitten
  • zonnebloempitten
  • pinda’s
  • gammarus
  • oliën zoals van zalm, olijf, komijn, hennep, zonnebloem etc.

    De omschrijving van bovenstaande vetten is tot stand gekomen na een zoektocht in boeken, artikelen en op internet. We pretenderen niet compleet te zijn en misschien is de omschrijving niet overal correct. Het is bedoeld ter verduidelijking van de omschrijvingen bij de kruiden, groenten, fruit etc. Er zullen ook enzymen missen, omdat we daar geen of geen duidelijke informatie over konden vinden.

Cookies Notification - Action required

This website uses cookies to provide user authentication and improve your user experience. Please indicate whether you consent to our site placing these cookies on your device. You can change your preference later, from the controls which will be made available to you at the bottom of every page of our site.