
Wat is diatomeeënaarde?
Diatomeeënaarde bestaat voor het grootste gedeelte uit fossiele skeletten van kiezelwieren. Het skelet bestaat uit twee deksels van over elkaar sluitende schaaltjes van kiezelzuur, zij komen in zoet-, brak-, en zoutwater voor. Licht bruine diatomeeënaarde komt meestal uit zout water en de creme kleurige uit zoetwater. De kiezelschaaltjes blijven na het afsterven van de cellen in het sediment bewaart. Er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten diatomeeën, de grootte varieert van 10 tot 100 micrometer. Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en ontgonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën. Het wordt ook wel: kiezelaarde, kiezelgur, silicium, siliciumdioxide, silicea, E551 en opgelost in water: kiezelzuur genoemd.
Diatomeeënaarde heeft vele toepassingen. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als voedingssupplement. Hiernaast ook als betonharder, in kattenbakvulling, in verf, als filtermateriaal, als licht schuurmiddel voor polijstmiddelen en tandpasta, anti klontermiddel in voedsel en voer, voor de productie van glas, als natuurlijke bestrijder van ongedierte en nog veel meer toepassingen.
De diatomeeënaarde heeft een witte kleur en is heel poederig. Deze kan zowel binnen als buitenshuis, in de tuin en dierenverblijven gebruikt worden voor het bestrijden van insecten, vlooien, luizen, mieren, wormen etc.
Unieke eigenschappen van diatomeeënaarde:
-Hoge poreusheid: tot 85% van het volume van diatomeeënaarde is gemaakt van uiterst kleine onderling verbonden gaten en groeven.
-Hoge absorptie: de ongezuiverde diatomeeënaarde kan tot 1X zijn eigen gewicht in vocht opnemen. De gezuiverde diatomeeënaarde kan tot 2x zijn eigen gewicht in vocht opnemen.
-Groot oppervlakte: diatomeeënaarde deeltjes hebben een zeer onregelmatige vorm, vaak voorkomende doornige structuur en kuilachtige plekken. diatomeeënaarde deeltjes hebben gemiddeld een doorsnede van 5 tot 20 micrometer, maar hebben een oppervlakte die vele malen groter is dan van mineralen van dezelfde grootte.
Diatomeeënaarde is een acaricide (pesticide van een fytofarmaceutisch preparaat) en een insecticide voor (professionele) gebruikers om de schade van vooral bloedluis (rode mijt), maar ook van ander zoals mieren, vlooien, mijten en teken te beperken. Omdat diatomeeënaarde een natuurlijk product is kunnen de insecten er niet immuun voor worden. Diatomeeënaarde werkt slechter op insecteneitjes en poppen, het komt moeilijk door de harde schaal van insecten in dit levensstadium heen. Diatomeeënaarde heeft veel effect op de larven en volwassen insecten omdat die een zachtere huid/schaal hebben.
Tips van gebruikers (dit is niet door onderzoek bewezen):
Algemeen voor binnen en buiten: Strooi een dunne laag daar waar het ongedierte zit, onder gasfornuizen, gootstenen, raam, deuropeningen, tuinpad, aarde etc. Herhaal indien nodig.
Vlooien: Bestrooi de honden en katten kleden/dekens grondig. Diatomeeënaarde is ook zeer effectief indien het in de vacht van hond of kat wordt gewreven. Herhaal het na 3 dagen. ( de gezuiverde is hiervoor het meest geschikt)
Luizen/mijten: Strooi de diatomeeënaarde op de plekken waar de luizen/mijten op het dier zitten en wrijf het tussen de veren en de vacht in. Strooi het ook op het bodemstrooisel en in legnesten, of manden. Bij vogels kan de diatomeeënaarde vermengd worden met het badwater. Tijdens het badderen komt de diatomeeënaarde tussen de veren.
Vliegen: Vliegen houden niet van een omgeving waar diatomeeënaarde ligt of van dieren waar het op zit.
Slakken: De diatomeeënaarde kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de diatomeeënaarde nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.
Mieren: Strooi diatomeeënaarde bij de ingang van het mierennest. Als de mieren terug gaan hun nest in, dan nemen ze het aan hun poten mee en verspreiden het zo door het gehele nest heen.
Anti-ongediertemiddel bij dierenverblijven: Strooi de diatomeeënaarde op plekken waar het ongedierte veel voorkomt, bijv. in legnesten, kieren en naden bij zitstokken, meng het door het bodemstrooisel. Is de wand ruw, dan kan het diatomeeënaarde met een kwast op de muur worden gepoederd. Aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 20 - 25 gram per m2.
De diatomeeënaarde kan ook gemixt worden met water en kan dan gespoten worden in de kieren en naden van de dierenverblijven. Aanbevolen mengverhouding is 10 -15%. Afhankelijk van de te gebruiken spuit en de uitbraak van het ongedierte kan er meer of minder diatomeeënaarde vermengd worden met het water. Na het verdampen van het water blijft de diatomeeënaarde achter op de gespoten plekken en doet zijn werk. De diatomeeënaarde is werkzaam zolang het in het hok aanwezig is.
Voedingstoevoeging als anti-ongediertemiddel
De diatomeeënaarde wordt als voertoevoeging gebruikt in Groot Brittannië bij: koeien, kalveren, paarden schapen, geiten, varkens, konijnen, kippen, kalkoenen, eenden, honden, katten, duiven en andere huisdieren.
De diatomeeënaarde wordt al decennia in gebruikt als ontwormer in het spijsverteringskanaal van dieren. Voor een optimaal resultaat moet de diatomeeënaarde lang genoeg verstrekt worden, zodat alle net gelegde eitjes zijn uitgekomen, de diatomeeënaarde komt nl. niet door de harde eischaal van de wormen heen. Het advies is om minimaal 60 dagen diatomeeënaarde te verstrekken in de algemene dosis van 2% van het droge voer gewicht wat het dier eet. De diatomeeënaarde bestrijdt de insecten en parasieten, doordat het door het harde harnas van de insecten en parasieten heen dringt. Er ontstaan dan gaten in het harnas van het insect waardoor ze uitdrogen. De larven worden op dezelfde wijze bestreden.
Aanbevolen hoeveelheden per diersoort:
• Vleeskoeien: 1% van het totale gewicht van het droogvoer, in graan 5%
• Melkkoeien: 1% van het totale gewicht van het droogvoer.
• Kalveren: 4 gram in de ochtendmelk.
• Varkens: 2% van het totale gewicht van het voedsel en het poeder strooien of spuiten op de dieren of omgeving.
• Paarden: 2% van het totale gewicht van het dagelijkse portie voer. (10-30gr. per dag voor een paard van 600 kilo)
• Schapen: 1% van het totale gewicht van het gemalen graan.
• Geiten: 1% van het totale gewicht van het gemalen graan.
• Kippen en andere gevogelte: 1% van het totale gewicht van het voedsel en puur in het stofbad.
• Honden: 2-3 gram in het dagelijkse voer voor honden zwaarder dan 25 kg. Kleine honden: 1-2 gram (jonge honden vanaf 6 maanden van middel grote rassen of groter). Voor kleinere jonge honden 0,5-1 gram.
• Katten: 0,5-1 gram in het dagelijkse voer.
• Konijnen: Voor de kleine en midden rassen; 0,25-0,5 gram theelepel in het dagelijks voer. Voor de grote rassen 0,5-1 gram.
• Cavia’s: 0,25-05 gram theelepel in het dagelijks voer.
LET OP! Geef geen Diatom aan kleine drachtige dieren zoals katten, cavia’s, hamsters, etc.
Toedienen als mineralensupplement
Diatomeeënaarde bevat een breed assortiment aan natuurlijke mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, fosfaten, natrium, titanium, kalium, silicium, aluminium enz.
De diatomeeënaarde bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100 % silicium. Binnen de natuurgeneeskunde ziet men silicium, als een versterker van het al gehele gestel, dus onmisbaar om behandeling tot een succes te maken. Hoge concentraties silicium zijn in het lichaam te vinden in het bindweefsel en de daarvan afgeleide weefsels zoals bot, kraakbeen, pezen, huid, haar, hoeven, bloed en lymfevaten, lever, nieren en longen. Silicium ondersteunt daarbij de versteviging van het bindweefsel door zijn vermogen water te binden.
Een positieve waterbalans garandeert dat voldoende voedingsstoffen worden opgenomen en helpt bindweefsel en bloedvaten om hun elasticiteit te bewaren. Doordat er in het graan van tegenwoordig minder mineralen zitten is de diatomeeënaarde een goede aanvulling in het voedsel.
Verdere werking in voeding
- Het als een anti-klontermiddel wat maakt dat de voedseldeeltjes los van elkaar blijven. Hierdoor kan er, zowel bacterieel als enzymmatig, een optimale voedingsopname plaatsvinden.
- Verbetert de eiwit vertering, gaat ammoniak ontwikkeling tegen.
- Voorkomt zand eten of likken bij paarden.
- Ontzuurt het maag darm milieu en beschermt en verbetert de maag en darmwand conditie, indirect werkt dit preventief ten aanzien van darmparasieten.
Beschermende maatregelen
Draag tijdens het gebruik handschoenen, bril en een stofmasker.
Maatregelen
- Bij inademing; verplaatst de betreffende persoon naar frisse lucht. Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een arts.
- Contact met de huid; was uw handen met water en zeep. Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een ats.
- Contact met de ogen; grondig spoelen met veel water, ook onder de oogleden. Indien de oogirritatie aanhoud, raadpleeg een arts.
- Inslikken; geen behandeling nodig.
Bronnen: verschillende openbare internetpublicaties.
Op evenementen hebben we niet onze gehele assortiment bij ons. Heeft u interesse in een bepaald product, bestel het dan vooraf via de webshop, dan ligt het voor u klaar. Bellen of mailen mag natuurlijk ook. Door alle corona maatregelen kunnen evenementen zeer kort van te voren afgelast worden. We doen ons best om u op de hoogte te houden.
Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Maandag van 8.30 tot 14.00 uur.
Dinsdag van 8.30 tot 12.30 uur en 18.00 tot 20.00 uur.
Donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.
Vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446 of 0297-364645.
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.
Adresgegevens:
Aalsmeerderweg 283 unit 20, 1432 CN Aalsmeer (achterkant van het gebouw)
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Mail:
Komt u liever uw bestelling ophalen, in plaats van dat we hem opsturen, dan zijn we aanwezig op:
Buiten deze openingstijden kunt u uiteraard op afspraak uw bestelling afhalen.
Op zondag en officiële feestdagen zijn wij gesloten.
Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 op 06-27053446
We kunnen helaas niet altijd de telefoon opnemen, spreek een bericht in en we bellen zo snel mogelijk terug. Appen of mailen mag natuurlijk ook.
Aalsmeerderweg 283-20 (achterkant van het gebouw)
1432CN Aalsmeer
Telefoon: 06-27053446
Bereikbaar met buslijn: 171, halte Julianalaan
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies.
Door gebruik te maken van deze website of door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. Meer informatie
Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.
Er zijn verschillende soorten cookies:
Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.
Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.